Instagram Threads nedir ve nasıl kullanılır?

Sosyal medya dünyasında yoğun bir rekabet yaşanıyor ve insanlar farklı deneyimler sunan sosyal ağlara yöneliyor. Twitter’a alternatif olarak ortaya çıkan platformlardan bazıları Mastodon, Bluesky, Spill ve T2 gibi isimlerdir. Ancak şimdi Meta, Instagram ile bağlantılı büyük bir lansmanla oyunun içine giriş yaptı. Perşembe günü açılan Instagram Threads, bu bağlamda önemli bir yer tutuyor..

Instagram Threads nedir? Bir Threads hesabını nasıl oluşturabilirsiniz?

Instagram Threads, Instagram’ın yan uygulamasıdır ve özellikle yakın çevrenizle daha özel ve öncelikli iletişim kurmayı hedefler. Threads, kullanıcıların doğrudan en yakın arkadaşlarıyla etkileşimde bulunmalarını sağlayan bir mesajlaşma uygulamasıdır. Diğer bir deyişle, Instagram hesabınızdaki kişilerle daha hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurmanızı sağlar.

Threads, Instagram’a entegre olarak çalışır ve ana Instagram hesabınızla bağlantılıdır. Uygulamayı indirip açtıktan sonra, ana ekranınızda Instagram hesabınızdaki en yakın arkadaşlarınızın hikayelerini ve paylaşımlarını görebilirsiniz. Ayrıca, özelleştirilmiş durum güncellemeleri yapabilir ve arkadaşlarınızla fotoğraf ve video paylaşabilirsiniz. Bu sayede, daha özel bir içerik paylaşımı yapabilir ve doğrudan belirlediğiniz kişilerle iletişim kurabilirsiniz.

Threads, aynı zamanda biraz daha gizlilik odaklıdır. Ayarlarınızı yapılandırarak yalnızca belirli kişilerden gelen bildirimleri alabilir veya otomatik yanıtlar ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde, en önemli kişilerle bağlantıda kalırken diğer bildirimlerden rahatsız olmazsınız.

Threads’in Twitter’dan farkı nedir?

Threads uygulamasının Twitter’dan farklı olduğu doğru. Şu anda Threads uygulamasında üyelik modeli veya reklam bulunmuyor. Bu, kullanıcıların uygulamayı ücretsiz olarak kullanabildiği anlamına gelir. Ancak, Threads uygulamasının Instagram’dan aldığınız doğrulama işaretini aktardığı bilgisini vermektedir. Yani, Instagram hesabınızda doğrulama işareti varsa, Threads uygulamasında da bu işaretin görünmesi mümkündür.

Threads uygulaması, Instagram ağı üzerinden takip edilecek kişileri bulmanıza olanak tanır. Ana ekranınızda Instagram hesabınızdaki en yakın arkadaşlarınızın hikayelerini ve paylaşımlarını görebilirsiniz. Böylece, Instagram’da takip ettiğiniz kişileri Threads uygulamasında da takip edebilirsiniz.

Ancak, belirtmek gerekir ki Threads uygulaması henüz yeni çıkış yapmış bir uygulama olduğu için bazı Twitter özelliklerini desteklememektedir. Uzun video desteği, doğrudan mesajlaşma ve canlı ses odaları (Spaces) gibi özellikler şu anda Threads uygulamasında bulunmamaktadır. Ancak, Meta şirketi (eski adıyla Facebook), zaman içinde Threads uygulamasına yeni özellikler ekleyebilir veya güncellemeler sunabilir.

Threads nasıl kullanılır?

Threads platformu şu anda iOS ve Android‘de 100’den fazla ülkede kullanılabiliyor. Ancak, gizlilik endişeleri nedeniyle uygulama şu anda Avrupa Birliği’nde kullanılamıyor. Instagram hesabınız aracılığıyla giriş yaptığınız için, zaten o platformda takip ettiğiniz tüm kişileri takip edebilirsiniz. Ayrıca kullanıcı adınızı, adınızı ve engelleme listesi gibi ayarlarınızı da aktarabilirsiniz.

Threads’i kaç kişi kullanıyor?

Çıkışının ardından geçen saatler içinde, Threads’ın kaydolan kullanıcı sayısı 30 milyonu aştı.

Threads’de yazışmanın kısıtlamaları var mı?

Threads uygulamasında bir yazışmada 500 karaktere kadar yazı yazılabildiğini doğrulayabiliriz. Bu, kullanıcıların bir yazışma içinde metin tabanlı iletişim kurabileceği anlamına gelir.

Ayrıca, Threads uygulaması resimler ve videoları desteklemektedir. Kullanıcılar, yazışmalar sırasında resim veya video paylaşabilirler. Ancak, belirtmek gerekir ki Threads uygulamasında henüz GIF’lerin desteklenmediği bilgisi mevcuttur. Dolayısıyla, GIF gönderimi Threads uygulamasında şu anda mümkün değildir.

Bir Thread yazışması, en fazla 10 medya öğesini içerebilir. Bu, bir yazışma içinde toplamda 10 adet resim veya video paylaşabileceğiniz anlamına gelir. Bu sayıyı aşarsanız, ekstra medya öğeleri gönderemezsiniz ve 10 öğe ile sınırlı kalırsınız.

Threads’i web üzerinden kullanabilir misiniz?

Threads uygulamasında oluşturulan Thread gönderilerini ve profillerini web üzerinden bir bağlantı aracılığıyla görüntülemek mümkündür. Bu, başka bir kişinin size bir Thread bağlantısı paylaşması veya sosyal medya platformlarında bu bağlantıları paylaşmanız durumunda gerçekleşebilir.

Web üzerinde Thread bağlantısını tıkladığınızda, ilgili Thread içeriğini görüntüleyebilirsiniz. Bu, metin, resimler ve videolar içeren Thread paylaşımlarını görüntülemenize olanak sağlar. Ancak, Threads uygulamasına web üzerinden giriş yapmanız veya kendi hesabınızdan yazışma başlatmanız mümkün değildir.

Threads hesabınızı nasıl kaldırabilirsiniz?

Threads hesabınızı devre dışı bırakabilirsiniz, ancak hesabı tamamen kaldırmak için Instagram hesabınızı kaldırmanız gerekiyor.

Threads’de “Takip Ediliyor” akışı var mı?

Şu anda, Threads’da yalnızca takip ettiğiniz hesaplardan yazışmaların gösterildiği bir zaman akışı bulunmuyor. Ana sayfa zaman akışı algoritmiktir ve takip ettiğiniz hesaplardan ve diğer hesapların gönderilerinin bir karışımını içerir.

Instagram başkanı Adam Mosseri, “Gönderileri hafifçe sıralar ve önerileri (takip etmediğiniz hesaplardan gönderiler) beslemeye ekleriz, bu özellikle yeni bir uygulama için ve insanlar yeterince hesapları takip etmeden önce oldukça önemlidir.” dedi. Ancak sadece takip edilen hesaplardan oluşan bir zaman akışı da gelecek özellikler arasında yer alıyor.

Threads’den direkt mesaj gönderebilir misiniz?

Uygulama üzerinden kullanıcılara mesaj gönderemezsiniz. Mosseri, amaçlarının “başka bir gelen kutusu oluşturmamak ve bunun yerine insanların thread’leri diğer uygulamalara göndermelerine izin vermek” olduğunu söyledi.

Threads bir “fediverse” parçası mı?

Meta’nın Threads uygulaması, merkezi olmayan bir sosyal ağın özelliklerini desteklememektedir. Bu nedenle, sunucuya giriş veya çıkış yapma gibi işlemleri gerçekleştiremezsiniz. Threads uygulaması, Instagram’ın altyapısına dayanır ve Instagram hesabınızla bağlantılı olarak çalışır.

Ancak, Instagram CEO’su Adam Mosseri, ActivityPub desteğinin gelecekte Threads uygulamasına eklenmesinin planlandığını belirtmiştir. ActivityPub, merkezi olmayan sosyal ağ Mastodon’un protokolünü temsil eden bir standardizasyon protokolüdür. Bu protokolü Threads uygulamasına eklemek, merkezi olmayan bir ağın sunduğu özellikleri desteklemeyi amaçlamaktadır.

Mosseri, ActivityPub desteğinin Threads uygulamasına gelecekte ekleneceğini ve bu şekilde daha merkezi olmayan bir ağ yapısı sunulabileceğini ifade etmiştir. Ancak, lansman sırasında bu özelliğin yetişmediğini belirtmiştir.

Bu gelişme, Threads uygulamasının ilerleyen dönemlerde daha geniş özelliklere sahip olabileceğini ve merkezi olmayan ağlara yönelik bazı özelliklerin kullanıcılara sunulabileceğini göstermektedir.

Şu anda Threads’de eksik olan taraflar nelerdir?

Şu anda Threads’dan eksik olan bazı özellikler:
– “Takip Ediliyor” akışı
– GIF’ler için destek
– Tam web sürümü desteği
– Gönderileri düzenleme
– Yazışma içi çeviri
– Kullanıcı tarafından oluşturulan alternatif görsel metin için destek
– Konu etiketleri (Hashtag’ler)

Threads’in veri toplama politikası açık mıdır?

Instagram hesabınızı Threads’a giriş yapmak için kullandığınız için, Meta bu uygulama için “Instagram hesabınızın bir parçasıdır” diyor. Kullanıcılar, App Store’da belirtilen gizlilik etiketleri göz önüne alındığında, uygulamanın veri toplama konusunda sorular sormaya başladılar.

“Instagram Threads nedir ve nasıl kullanılır?” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir