Xiaomi Otomobilini Tanıttı! Xiaomi SU7 özellikleri

Heyecanla beklenen Xiaomi SU7 adlı elektrikli araç nihayet gün yüzüne çıktı. İşte aracın özellikleri ve tasarım detayları…

Akıllı telefon ve diğer cihazlarıyla dikkat çeken Çinli üretici Xiaomi, yeni bir sektöre adım atıyor. Uzun süredir ufak tefek detaylarla merak uyandıran otomobil nihayet gün yüzüne çıktı. Marka tarafından bugün gerçekleştirilen lansman ile tanıtılan Xiaomi SU7‘nin detayları haberimizde…

Akıllı telefon üreticisinden otomobil! Xiaomi SU7 tasarımı ve özellikleri!

Çinli teknoloji devi Xiaomi, tarihinde önemli bir dönemeç yaşıyor. Uzun bir planlama ve duyuru sürecinin ardından, marka bugün elektrikli otomobilini tanıttı. Yeni model, SU7 adını taşıyor ve markanın oldukça iddialı bir giriş yaptığını söylemek mümkün.

İlk aşamada batarya özellikleri açıklanan otomobil, menzil konusunda oldukça iddialı bir performans sergiliyor. Çin pazarındaki tüm markaların odaklandığı 1000 kilometre üzeri menzil hedefine Xiaomi de katkıda bulunuyor. Lansmanda paylaşılan bilgilere göre, marka batarya konusunda CATL ile işbirliği yapmış. Otomobil, 871V voltajına sahip, %77,8 hacim verimliliğine sahip CTB entegre bir bataryaya sahip, yüksek voltajlı silisyum karbür teknolojisini kullanıyor. 150 kWh güç üreten versiyonu 1200 kilometre menzile sahipken, 132 kWh güç üreten versiyon ise 1000 kilometre menzile sahip.

Marka, otomobilin üç farklı motor seçeneği sunacağını duyurdu: V6, V6S ve V8. Şu an için V6 ve V6S modelleri üretimde bulunmakta olup, her ikisi de 21 bin RPM hızlanma gücüne sahiptir. Bu motorlar sırasıyla 400 Nm ve 500 Nm tork üretirken, 2025 yılında üretime geçecek olan V8 motor seçeneği de sunulacak. Ayrıca, marka lazer sarma rotor teknolojisi üzerinde çalıştığını belirtti. Yapılan laboratuvar ön araştırma testlerine göre, hızın 35.000 rpm’ye çıktığı açıklandı.

Otonom sürüş konusunda oldukça iddialı!

Elektrikli otomobillerle birlikte hayatımıza giren önemli bir konu da otonom sürüş. Xiaomi, bu alanda oldukça iddialı bir adım attı. Lansmanda otonom sürüş konusuna odaklanan Xiaomi başkanı, bu alanda Tesla’nın önünde olduklarını iddia etti. Ayrıca, önümüzdeki yıl sonuna kadar Çin genelinde 100 şehirde aktif olarak otonom sürüş hizmeti sunacaklarını duyurdu.

Otomobilin ana motto olarak belirlediği “konfor ve güvenlik” ilkesine odaklanan Xiaomi, multimedya ekranını 16.1 inç boyutunda sunuyor. Xiaomi, bu alanda bir ilki gerçekleştirerek ekranın 3K çözünürlüğe sahip olmasını sağlıyor, bu da diğer markalarda sık rastlanmayan bir özellik. Ayrıca, otomobilin ön camına yansıtılabilen 56 inç boyutundaki head-up display özelliği de dikkat çekiyor.

Arka koltuktaki yolcular için, 2 adet Xiaomi Pad göze çarpıyor. Bu entegre tablet ekranlar, otomobil içinde oturan yolculara uzun mesafelerde keyifli bir deneyim sunuyor, can sıkıntısını gideriyor. Ayrıca, bahsi geçen tüm bu ekranlar tak-çıkar özelliğe sahip ve otomobil, güçlü Snapdragon 8295 yongasını kullanıyor.

Fiyat konusunda resmi bir açıklama henüz yapılmamış olsa da, sızan bilgilere göre başlangıç fiyatı 190,000 yuan (26,650 USD) iken en üst dolu paketin fiyatı ise 300,000 yuan (42,000 USD) olarak konuşulmaktadır.

Genel olarak özetlemek gerekirse, Xiaomi, farklı ve iddialı bir giriş yaparak otomobil dünyasında dikkat çekiyor. Otomobil, ilk etapta oldukça olumlu tepkiler almış gibi görünüyor. İlerleyen günlerde, seri üretim ve diğer detaylar hakkında daha fazla bilgi edineceğiz.

Devletin Karşılamadığı Çocukluk Dönemi Aşıları


Doğumdan itibaren devlet tarafından sağlanan aşılarla birlikte, ulusal aşı takviminde belirtilmiş ancak bireylerin kendi katkılarıyla karşılamak durumunda oldukları “özel” veya “ücretli aşılar” da mevcuttur. Meningokok hastalığı, rota virüs ve HPV gibi ciddi sağlık riskleri taşıyan hastalıkların aşıları, ne yazık ki, şu anda devlet tarafından karşılanmamaktadır. Bu durum, hızlı bir tedaviye erişimde zorluklar yaşanması durumunda potansiyel tehlikelere yol açabilir.

Çocukların ve toplumun sağlığını korumaya yönelik sorumluluğu olan devletin, neden bu kritik aşıları karşılamadığı konusu, özellikle ebeveynler arasında merak uyandırmaktadır. Üstelik, bu aşıların çoğunun tek doz olmaması ve maliyetinin yüksek olması, dikkatleri Sağlık Bakanlığına çekmektedir.

Doktorların önerdiği bu özel aşıların devlet tarafından karşılanmamasının sebepleri, potansiyel ciddi sağlık sorunlarından daha öncelikli olmadığı kesin gibi görünse de, insanlar neden böyle bir tercih yapıldığını düşündürüyor. Peki, bu kararın arkasındaki nedenler neler olabilir?

Devlet hangi aşıları karşılıyor?

Devlet tarafından ücretsiz olarak sağlanan aşılar arasında suçiçeği, difteri, tetanos, boğmaca, hepatit A ve B, HİB (haemophilus influenzae tip b), kızamık, kabakulak, kızamıkçık, PCV (zatürre) ve çocuk felci aşıları yer almaktadır. Aşı takvimine göre, bu aşılar farklı doz sayılarına sahiptir.

Yenidoğanlara yönelik olarak uygulanan bu aşılarla birlikte, bazıları yetişkinlere de yapılmaktadır, özellikle bağışıklığı zayıf olanlara. Sağlık Bakanlığı, aşıların önlenebilir hastalıklar açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulamaktadır. Ancak, bu aşılar neden bazı durumlarda ücretsizken, bazı durumlarda ücretli olarak uygulanmaktadır?

Hangi aşılar rutin aşı takviminde değil ve ücretli olarak yaptırılıyor?

Amerika Pediatri Akademisi’nin önerdiği aşı takviminde yer alan meningokok, rota virüsü ve HPV aşıları, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmadığı için bu aşılar “özel aşılar” kategorisinde değerlendirilmektedir.

Meningokok aşısının yalnızca bir dozunun 1.000 TL’den fazla olduğu ve üç doz yapılması gerektiği düşünüldüğünde, ailelerin bu aşılar için bütçe ayırması gerekmektedir. Ne yazık ki, aşı ücretlerini karşılamayan aileler, çocuklarına bu önemli aşıları yaptırmak konusunda maalesef zorluklarla karşılaşabilmektedirler.

Meningokok aşısı neden gerekli?

Menenjit, çeşitli mikroorganizmaların beyin zarlarını enfekte etmesi sonucu ortaya çıkan, ağır seyirli hatta ölümcül olabilen bir sağlık sorunudur. Meningokok, menenjitin en tehlikeli türlerinden biridir. Meningokok enfeksiyonu, iyileşme durumunda bile hastalara işlev ve doku hasarı bırakabilen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır.

Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda daha sık görülür ve genellikle şiddetli bir seyir gösterir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) riskli ülkeler listesine göre, Türkiye orta derecede risk içeren bir ülke olarak sınıflandırılmaktadır. WHO’ya göre, yüksek ve orta riskli ülkelerde rutin aşı takvimine meningokok aşısının eklenmesi önerilmektedir.

Rota Virüs Aşısı

Özellikle 2 yaş altı çocuklarda bağırsak iltihabına neden olabilen rota virüs, kusma ve ateş ile de ishal tablosuna eşlik ediyor. Ağız ve dışkı yoluyla bulaşabilen bu virüs, çok ciddi sıvı kaybını da beraberinde getirdiği için ölümle bile sonuçlanabiliyor.

Doğrudan rota virüse etki eden ilaç bulunmadığı için ciddi sıvı kayıplarında çocuklar hastaneye yatırılıp damar yolu ile sıvı takviyesi alıyorlar. Korunmak için aşı geliştirilmiş olmasına rağmen bu da rutin aşı takviminde değil.

HPV aşısı

Rahim ağzı kanseri gelişimini engellemek için uygulanan HPV aşısı, rutin aşılarda değil.

Doğumdan sonraki ilk yıllarda uygulanmayan HPV aşısı, 9 yaşından büyük çocuklara yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. HPV, siğil mikrobu olarak bilinen bir virüs türüdür ve temas yoluyla bulaşabilen sıkça görülen bir virüstür. Geleneksel olarak sadece cinsel yolla bulaştığı düşünülen HPV, yapılan son araştırmalarla birlikte mutasyon geçirerek temas yoluyla da bulaşma yeteneğine sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

HPV virüsü, yaklaşık 200 farklı türü içermektedir. Bazıları sadece siğil oluşturabilirken, diğerleri kansere dönüşme potansiyeline sahiptir. Bazı ülkeler, Avustralya ve Amerika gibi, HPV aşısını devlet tarafından karşılamaktadır. Ancak ülkemizde, maalesef, bu aşı çocuklara ücretsiz olarak uygulanmamaktadır.

Devlet, neden bu aşıları ücretsiz olarak karşılamıyor?

Devletin SMA tedavisi gibi özel hastalıkların ilaçlarını ve bazı aşıları karşılamamasının çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bu nedenler arasında her aşının maliyeti ve sınırlı devlet bütçesi önemli bir rol oynar. Devlet, bütçe kısıtlamaları içinde en yaygın ve geniş etkili hastalıklara karşı aşıları önceliklendirir. Daha az yaygın veya daha düşük riskli hastalıklara yönelik aşılar, devlet tarafından karşılanmayabilir.

Ayrıca, devletin aşı politikası içinde halkın aşıya erişilebilirliği de değerlendirilir. Bazı özel aşılar, erişim düşünülerek devlet tarafından karşılanmayabilir. Meningokok aşısının bu kapsamda değerlendirilip değerlendirilmediğini kesin olarak bilemiyoruz, ancak benzer bir politikanın grip aşısı için geçerli olabileceğini düşünüyoruz.

Grip aşısı örneğinde olduğu gibi, devlet, belirli risk gruplarına ücretsiz olarak aşı hizmeti sunarken, bu grup dışındaki kişilerden ücret talep edebilir. Aşı fiyatlarının zaman içinde değişebileceği göz önüne alındığında, bu durum devletin sağlık politikalarının güncellenmesiyle ilgilidir.

Devletin aşıları karşılaması veya karşılamaması konusu genellikle uzun bir değerlendirme sürecine tabidir. Ancak, umarız ki özellikle çocuklar için kritik olan aşıların er ya da geç devlet tarafından karşılanacağı bir döneme gireriz.

VALORANT‘a “Outlaw” Adında Bir Keskin Nişancı Silahı Geliyor

Nihayet! VALORANT’a yıllar sonra yeni bir silah ekleniyor!!!!!!

Son zamanlarda ortaya atılan bir iddiaya göre, popüler birinci şahıs nişancı (FPS) oyunu olan VALORANT, oyunculara sunulacak yeni bir silahla geliyor olabilir.

Riot Games tarafından geliştirilen ve 2020 yılı ortalarında piyasaya sürülen VALORANT, günümüzde dünya genelinde milyonlarca oyuncu tarafından oynanan en popüler ücretsiz birinci şahıs nişancı (FPS) oyunlarından biridir. Oyunun çıkışından bu yana geçen süre zarfında, VALORANT‘a yeni bir silah eklenmedi. Ancak son iddialara göre, birkaç yılın ardından VALORANT’a yeni bir silah eklenebilir. İşte bu konuda bilmeniz gereken detaylar…

VALORANT’a yeni eklenecek silah ortaya çıktı!

Son günlerde internete sızan bilgiler, VALORANT’a “Outlaw” adında yeni bir keskin nişancı silahının ekleneceğini gösteriyor. Sızan bilgilere göre, bu silahın fiyatı 2 bin 400 kredi olacak. Bu da onu Marshall’dan daha maliyetli kılacak, ancak Operator’dan daha ekonomik bir seçenek sunacak.

Oyuncular tarafından Shorty ve Marshall‘ın bir sentezi olarak değerlendirilen bu silahın, aynı anda iki mermi atma özelliğine sahip olduğu ve tüm mermilerin isabet ettiği durumda yarı zırhlı düşmanları tek bir vuruşta öldürebileceği iddia ediliyor. Bu da vücut hasarının 140 olduğu anlamına gelir.

Outlaw” silahının, 10 Ocak 2024’te başlaması beklenen VALORANT Bölüm 8 ile oyuna eklenmesi planlanıyor. Ancak bunun henüz resmi bir bilgi olmadığını belirtmek önemlidir. Yani ilerleyen bölümlerde de eklenebilir. Şu an için yapılacak tek şey, sabırla beklemek gibi görünüyor.

Ayrıca, VALORANT‘ın 8. bölümünde bir yeni ajanın eklenmesi bekleniyor. “Sentinel” veya “Initiator” adını taşıması beklenen bu ajanın, düellocu rolünde olacağı tahmin ediliyor

iOS 17.2 güncellemesi yayınlandı! Yenilikler Neler

Apple, iOS 17.2 resmen yayımlandı. İşletim sisteminin yeni sürümü, daha önce duyurulan bazı büyük özellikler de dahil birçok yeniliği iPhone’lara getiriyor. iOS 17.2 sürümünün getirileri.

iOS 17.2 kullancılara neler sunuyor?

Bu içeriğimizde, iOS 17.2 ile kullanıma sunulacak yeni özelliklere yakından bakacağız. Hazırsanız başlayalım.

  • Adım #1: iPhone’u şarja takın. 
  • Adım #2: Bir Wi-Fi ağına bağlanın.
  • Adım #3: “Ayarlar” sayfasını açın.
  • Adım #4: “Genel” sayfasını açın.
  • Adım #5: “Yazılım Güncelleme” bölümüne girin ve iOS 17.2’i indirip yükleyin.

iOS 17.2 ile gelen yeni uygulama: ( Journal ) Günlük

iOS 17.2 güncellemesi ile gelen en önemli özelliklerden biri, dikkat çekici bir şekilde tasarlanmış olan Günlük uygulamasıdır. Bu yeni uygulama, metin, resim, video ve ses eklemek suretiyle günlük tutma deneyimini önemli ölçüde geliştiriyor. Daha önce iPhone kullanıcıları, günlük tutmak için App Store üzerinden bir uygulama indirme ihtiyacı hissediyordu. Ancak, iOS 17.2 ile birlikte, kullanıcılar artık yerleşik Günlük uygulamasını doğrudan kullanabilecekler.

Uzamsal Videolar

iOS 17.2, iPhone 15 Pro modellerine, uzamsal video çekme özelliği ekliyor. Bu özellik sayesinde, telefonunuzdan 3 boyutlu videolar çekebilirsiniz. Çekilen bu videolar, Apple’ın haziran ayında duyurduğu ve 2024’te piyasaya sürmeyi planladığı Vision Pro karma gerçeklik gözlüğü ile izlenebilecek. Kullanıcılar, uzamsal videoları gözlükten izlerken, videonun içindeymiş gibi bir deneyim yaşayacaklar.

Eylem Düğmesi için yeni seçenek

Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine, sessize alma anahtarının yerine kullanıcının tercih ettiği işlevi atayabilmesi için özelleştirilebilen bir Eylem Düğmesi ekledi. Bu düğme, el fenerini açma, sesli not oluşturma, fotoğraf çekme gibi işlevleri içermektedir. Yeni iOS 17.2 güncellemesi ile birlikte, bu özelliklere Çeviri işlevi de eklenmiştir. Bu sayede kullanıcılar, Eylem Düğmesi aracılığıyla hızlı bir şekilde çeviri yapabilir ve bu işlevi kişisel tercihlerine göre özelleştirebilirler.

Apple Music

iOS 17.2, Apple Music kullanıcılarına diğer kullanıcılarla ortak çalma listeleri oluşturma imkanı sunuyor. Bu çalma listesine erişim izni verilen kullanıcılar, şarkıları ekleyip çıkartma yeteneğine sahiptir. Bu özellik, benzer bir fonksiyonun zaten Spotify gibi diğer müzik platformlarında bulunduğunu belirtmekte fayda var.

iMessage

Yeni güncelleme, iMessage için çeşitli önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. Kullanıcılar, siber saldırı riski altında olduklarını düşünüyorsa, kişi anahtarı doğrulaması özelliği sayesinde karşılarındaki kişinin gerçekten iletişim kurduğu kişi olup olmadığını doğrulayabilecekler. Ayrıca, iMessage’ın yanıtlama özelliği artık çıkartmalar için de kullanılabilecek.

App Store

iOS 17.2 sürümü ile birlikte, iPhone’ların uygulama indirme mağazası olan App Store’da önemli bir güncelleme mevcut. Uygulamalar bölümünde, kullanıcılara daha hızlı ve etkili bir arama deneyimi sunmak amacıyla “Sosyal medya”, “Eğlence” ve “Eğitim” gibi filtreleme seçenekleri eklenmiştir. Bu sayede kullanıcılar, belirli kategorilere odaklanarak aradıkları uygulamalara daha kolay erişebilir ve ilgili kategorilerde öne çıkan uygulamaları daha hızlı bir şekilde keşfedebilirler.

Siri

iOS 17.2, Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2, iPhone ve iPad kullanıcılarına Siri aracılığıyla Sağlık uygulaması verilerine kolayca erişme ve bunları günlüğe kaydetme imkanı sunuyor. Cihaz içi işleme, kullanıcıların Health uygulaması verilerini bir Siri isteğini tamamlamak için cihazlarından ayrılmamalarını sağlar. Bu da kullanıcı gizliliğini korumak için bir adım daha atılmasına yardımcı olur.

Siri, artık Apple Watch, iPhone ve iPad’de depolanan 20’den fazla Sağlık uygulaması veri türüyle ilgili isteklere yanıt verebilir. Örneğin, kullanıcılar şunları sorabilir: “Bugün ne kadar yürüdüm?” veya “Regl dönemim başladı. Bunu günlüğüme kaydet.” Bu tür istekler, doğrudan Siri tarafından işlenerek ilgili verilerin kaydedilmesini sağlar.

iOS 17.2 güncellemesi alan modeller

  • iPhone XR, XS ve XS Max
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max
  • iPhone SE (2. nesil)
  • iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro ve 12 Pro Max
  • iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro ve 13 Pro Max
  • iPhone SE (3. nesil)
  • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max
  • iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max

WhatsApp Kaybolan Sesli Mesajlar Özelliğini Getiriyor

WhatsApp, Kaybolan Sesli Mesajlar Özelliğini Tanıttı: İşlevi ve Çalışma Mekanizması

WhatsApp, kaybolan sesli mesajlar özelliğini kullanıma sunuyor. Bu özellik, Meta (Facebook) tarafından Snapchat’ten ilham alınan önemli fikirlerden biridir ve artık uygulamanın tamamının bir parçası haline gelmektedir.

Snapchat, yıllar önce geçici paylaşım özelliği ile pazarda öncü bir yaklaşım sergiledi ve bu yaklaşımın popüler hale gelmesini sağladı. Bu tür içeriklerin kısa sürede kaybolması, kullanıcılar arasında ilgi uyandırdı ve paylaşım deneyimini farklı bir boyuta taşıdı.

Meta‘nın (Facebook) geçmişte birçok girişimi oldu ve bazıları önemli gelirler elde etti, ancak hedeflerine tam anlamıyla ulaşamadılar. Ancak, Snapchat’ten ilham alan fikirler geliştirildikçe, WhatsApp gibi uygulamalar da yükselişe geçti.

WhatsApp’ın kaybolan sesli mesajlar özelliğiyle birlikte, kullanıcılar sesli mesajlarını belirli bir süre sonra otomatik olarak silme seçeneğine sahip olacaklar. Bu özellik, mesajların daha özel ve geçici bir şekilde paylaşılmasını sağlayacak ve iletişim deneyimini daha heyecan verici hale getirecektir.

WhatsApp‘ın bu yeni özelliği, Meta (Facebook) tarafından Snapchat’ten ilham alarak geliştirilen yaklaşımın bir parçasıdır. Bu yenilikçi düşünceler, kullanıcılar arasında popülerlik kazanarak diğer uygulamalarda da yükselişe geçmiştir.

WhatsApp Kaybolan Sesli Mesajlar Özelliği Ne İşe Yarıyor?

WhatsApp, otomatik olarak kaybolan sesli mesaj özelliğini tanıttı. Bu özellik sayesinde, sesli mesajlar oynatıldıktan sonra otomatik olarak silinir ve karşı taraf bunu bir daha dinleyemez.

Bu özellik, zaten mevcut olan tek görüntüleme ile sınırlı fotoğraf ve videolar özelliğiyle aynı şekilde çalışır. Ancak bu özellik, sesli mesajlara ilk kez uygulanmaktadır.

Bu özelliğin çalışma şekli oldukça basittir. Sadece bir kez dinlenmesini sağlayan bir simgeye dokunmanız yeterlidir. Sesli mesaj daha sonra karşı taraf tarafından bir kez dinlendikten sonra otomatik olarak kendini imha eder.

Bu özellik, gizlilik endişelerini gideren bir özellik gibi görünse de, yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. WhatsApp’ta geçici mesajların silinmesini engellemenin bazı yolları vardır. Bu nedenle, kullanıcılar bilgilerini sadece güvendikleri kişilere vermek için bir kez görüntüleme veya dinlemeyle sınırlı kalsalar bile önlem almalıdır.

Bu otomatik kaybolan sesli mesaj özelliği, kullanıcıların iletişimlerini daha gizli ve geçici hale getirmek için tasarlanmıştır. Ancak, herhangi bir güvenlik önleminde olduğu gibi, kullanıcıların kendi bilgi paylaşım alışkanlıklarını da gözden geçirmeleri önemlidir.

Windows 11 Güncelleme Sonrası Yavaşlama Problemi

Windows 11 güncellemesinden sonra performans düşüşü yaşıyorsanız, işte Windows 11 23H2 sürümüne geçişinizi optimize etmek için yapmanız gerekenler.

Windows 11’i 2023 güncelleştirmesi (23H2) ile güncelledikten sonra oyun performansında yaklaşık yüzde 8’lik bir düşüş fark eden bir kullanıcı, Microsoft tarafından sunulan bir düzeltme ile sorununu çözdü. Sorun, oyun performansındaki düşüşten kaynaklanıyordu ve Microsoft, bu konuda kullanıcılara yardımcı olmak için bir güncelleme yayımladı.

Kullanıcı, özellikle oyunlarda yaşanan performans kaybını fark etti ve bu durumu Microsoft’a bildirdi. Microsoft, kullanıcının geri bildirimini dikkate alarak sorunu çözmek üzere bir yama geliştirdi. Yapılan düzeltme, grafik sürücülerini optimize etmek, oyunlardaki donmaları önlemek ve genel performansı artırmak amacıyla tasarlanmıştı.

Eğer siz de Windows 11 güncelledikten sonra oyun performansında bir düşüş yaşıyorsanız, aşağıdaki adımları takip ederek Microsoft’un sunmuş olduğu düzeltmeyi uygulayabilirsiniz

Windows 11 güncelledikten sonra yavaşladı sorunu nasıl çözülür?

Bir Reddit kullanıcısı, AMD 5800X3D işlemcisini Windows 11 güncellemesi öncesinde ve sonrasında performans açısından karşılaştırdı. Yaptığı ölçümlerin ardından şu yorumda bulundu: “Özetle, her işlemci karşılaştırması, yeni ve temiz bir kurulumdan sonra bile 22H2’den Windows 11 23H2’ye yapılan güncelleme sonrasında işlemci performansının belirgin bir şekilde azaldığını gösteriyor.”

Kullanıcı, “Buraya sonsuz bir kıyaslama sonuçları listesi ekleyebilirim. Ancak sadece 22H2 ile karşılaştırıldığında, tek veya çoklu iş parçacığı olsun, her birinde 23H2 güncellemesinden sonra %5-8 daha yavaş olduğunu belirtmeliyim” diye ekledi.

En azından Reddit başlığındaki sorun, görünüşe göre AMD Ryzen işlemcilerle sınırlı gibi görünüyor. Ancak diğer kullanıcılar arasında, Intel 13. nesil işlemci içeren bilgisayarlardan şikayetçi olanlar da bulunuyor; bu sorun, Microsoft’un resmi sitesi dahil olmak üzere çeşitli platformlarda dile getirilmiş durumda.

Neyse ki, sorun yaşayan kullanıcı birkaç gün sonra Microsoft’tan aldığı bir yanıtla, sorunu çözmeye yönelik bir çözüm elde etti.

Sorunu yaşayan kullanıcının aldığı yanıta göre açıklaması şu şekildeydi: “Microsoft’tan 3 gün sonra bir yanıt aldım. Bana, Windows Defender‘ı birkaç PowerShell komutu ile sıfırlamamı, ardından sistemi yeniden başlatmamı ve BIOS’ta CPU Sanallaştırmasını etkinleştirmemi söylediler. İşlemcim artık, bu güvenlik özelliklerini devre dışı bıraktığım 22H2’deki gibi performans gösteriyor.”

Windows 11 güncelledikten sonra yavaşladı sorununun çözüm yöntemini şöyle basitçe açıklayalım:

Klavyenizden Windows tuşuna basın. Ardından arama yerine “PowerShell” yazdıktan sonra çıkan uygulamayı sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin. Ardından çıkan pencereye şu kodları yazın:

Set-ExecutionPolicy Unrestricted
Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage

Bu işlemleri tamamladıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Ardından BIOS’a girmek için bilgisayarınızı açarken F10 tuşuna art arda basın. (Bu tuş, bilgisayardan bilgisayara değişebilir, bu nedenle bilgisayarınızın belgelerine veya üretici web sitesine başvurun.)

BIOS’ta “Yapılandırma” sekmesinin altındaki “Sanallaştırma Teknolojisi” özelliğini bulun ve etkinleştirin.

Windows tuşuna basıp arama yerine “Windows Güvenliği” yazarak uygulamayı açın ve Çekirdek Yalıtımı altında Bellek Bütünlüğünün etkinleştirildiğinden emin olun.

Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, sorunun çözüldüğünü göreceksiniz.

Microsoft’un bu yöntemle Windows 11 2023 Güncelleştirmesi sonrasında karşılaşılan işlemci yavaşlamalarını düzeltmeyi umduğu belirtiliyor. Kullanıcı, yöntemleri uyguladıktan sonra oyun kıyaslamalarının Windows 11 22H2’ye göre beklenen seviyelerde olduğunu, hatta bazı ekran kartı kıyaslamalarının arttığını söylüyor.

Windows 11 Copilot Kaldırma / Gizleme Nasıl Yapılır?

Windows 11‘deki Copilot’u kaldırmak için işlemi tamamlayarak, onu görev çubuğu dahil olmak üzere sistemden tamamen kaldırabilirsiniz.

Windows Copilot, son güncelleme ile kullanıcılara sunulmuş olsa da, mevcut durumuyla birçok kullanıcının beklentilerini karşılamadığı belirtiliyor. Bu nedenle, birçok Windows kullanıcısı, Copilot‘u kaldırma işleminin nasıl gerçekleştirileceğini öğrenmek istiyor.

Görev çubuğunda Copilot’u görüyorsanız ve bunu kullanmıyorsanız, endişe etmeyin. Copilot’u Windows 11’de istediğiniz zaman gizleyebilir veya tamamen kaldırabilirsiniz. Bu rehberde, bu işlemi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Copilot Kaldırma Yöntemleri

  • Grup ilkesinden kaldırma
  • Kayıt defteri düzenleyicisinden kaldırma

Copilot’u Windows 11’de devre dışı bırakmak için uygulanabilecek iki yöntem vardır. Bu yöntemlerin nasıl uygulanacağını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Grup İlkesinden Kaldırma

  • Başlat simgesine basın.
  • Grup ilkesini arayın.
  • Grup ilkesini düzenlemeyi seçin.
  • “Kullanıcı Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Copilot” yolunu takip edin.
  • Windows Copilot’un üzerine bastığınızda sağ kısımda görünen Windows Copilot’u kapatma ayarının üzerine çift tıklayın.
  • Açılan pencereden etkinleştirmeyi seçin.
  • “Uygula” ve “Tamam” butonlarına sırası ile basın.

Yukarıdaki adımlar, Copilot’u sadece görev çubuğundan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda görev çubuğu ayarlarından da tamamen ortadan kaldırmanıza olanak tanır.

Kayıt Defteri Düzenleyicisinden Kaldırma

  • Windows + S kısayolunu kullanarak arama bölümünü açın.
  • Arama kutusuna “regedit” yazın.
  • Kayıt defteri düzenleyicisini açın.
  • “HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows” yolunu takip edin.
  • Windows seçeneğine sağ tıklayın ve “Yeni > Anahtar” yolunu izleyin.
  • Bu anahtarı WindowsCopilot olarak yeniden adlandırın.
  • Sağdaki boş bir alana sağ tıklayın ve “Yeni > DWORD (32-bit)” değerini seçin.
  • Bu anahtarı TurnOffWindowsCopilot olarak yeniden adlandırın.
  • Anahtarın üzerine çift tıklayın ve değerini 1 olarak değiştirin.
  • Başka bir değişiklik yapmadan “Tamam” butonuna basın.
  • Kayıt defteri düzenleyicisini kapatıp bilgisayarı yeniden başlatın. Copilot artık hem görev çubuğundan hem görev çubuğu ayarlarından kaldırılmış olacaktır.

Copilot Nasıl Gizlenir?

  • Görev çubuğuna sağ tıklayın.
  • Görev çubuğu ayarlarını seçin.
  • Görev çubuğu ögelerinden Copilot’u bulup yanındaki butona basarak devre dışı hâle getirin.

Tamamen kaldırmak yerine Copilot’u yalnızca görev çubuğundan gizlemek istiyorsanız, yukarıda belirtilen basit adımları takip ederek bu işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.